30 september 2011

''Min pappa är gravid''

Jag kollade på en dokumentär på tv4 igår, som heter ''Min pappa är gravid.'' Helt ärligt en av de bästa dokumentärer jag sett. Mest på grund av handlingen och ''huvudpersonernas'' strävan mot att människor runtomkring skulle acceptera deras livsstil.
''Min pappa är gravid'' handlar om Thomas och Scott Moore som har genomgått könsbyten och lever tillsammans med sina adopterade söner Gregg och Logan. Längtan efter ett till barn blev stor, och eftersom Scott inte könsopererade, och alltså har livmoder, äggstockar och äggledare kvar, så kan han bli inseminerad och faktiskt bli med barn. Och med barn blev han också. Thomas och Scott fick en liten Miles.
 Han berättar att han först ville dölja för världen att han var en gravid man, att han villa låtsas som om han var en kille med stor ölmage. Men sen tänkte han att det är fel att dölja något man är stolt över, så han lät världen få veta. Och såklart fick den här familjens ovanliga livsstil uppmärksamhet i media och en del hatbrev kom på posten.

En tragedi drabbar familjen, och de måste flytta från trygga lilla staden Weed i Kalifornien. Det är svårt för dom eftersom alla har accepterat deras livsstil i en lilla staden. Familjen Moore bosätter sig i Las Cruses, New Mexico, nära Scotts mamma, men i den här stora staden har omgivningen svårt att acceptera att den nyinflyttade familjen består av två pappor, var av den ena har fött ett barn. Det är en kamp mot rättvisa och att få leva öppet med sitt förhållande och livsstil. Men trotts omständigheterna i Las Cruses, så bestämmer sig Thomas och Scott för att de vill skaffa ett till barn. Scott vill bli gravid igen. Och där slutar dokumentären, med Thomas och Scotts försök att få ett till barn.
 Till på köpet har deras son Gregg, Aspergers syndrom så han behöver lite extra uppmärksamhet. Och på det viset får deras andra son Logan inte lika mycket uppmärksamhet. Så man kan ju säga att deras tillvaro inte är direkt lätt, men det är underbart att se att dom kämpar för sin livsstil och att flera ska acceptera den.

Dokumentären var hur mysig och bra och intressant som helst, men samtidigt blir man arg på människorna i världen som vägrar acceptera en livsstil som Thomas och Scotts. Kände dom när dom var små att något inte står rätt till, att de är pojkar ''fast'' i flickkroppar, ja men då måste dom få välja att göra könsoperation om dom vill? Om det får dom att må bättre, och att känna sig mer som sig själva, så är det ingen tvekan och ingen borde ifrågasätta deras beslut. Jag kan förstå att det är svårt för familjerna till en början, att först ha en dotter och sen helt plötsligt är det en son, eller tvärtom.

Jag blir också fruktansvärt arg på människor som anser att homosexuella eller transsexuella personer ska få gifta sig eller skaffa barn. Vad är det som ger hetero personer mer rätt till giftermål och barn? Varför ska inte alla ha samma rätt att stå framför en präst och lova att älska varandra tills döden skiljer dom åt? Varför ska inte alla få förverkliga sin dröm att skaffa barn, bilda familj? Det spelar väl, ursäktar inte språket, för HELVETE ingen roll om det är två tjejer som är kära, två killar som är kära, två tjejer som varit killar, två killar som varit tjejer, transsexuella varav en inte gjort ett könsbyte. Det ska inte spela någon roll när det kommer till kärlek och rättvisa. Alla ska ha samma rättigheter, annars kan de lika bra förbjuda giftermål helt och hållet...

Inga kommentarer: