07 december 2010

Dag 10 – Min favorit bok/böcker


Tusen Strålande solar. Handlar om 15åriga Mariam som just förlorat sin mamma och nu måste gifta sig med en 30 år äldre man. Efter nästan 20 år i ett kärlekslöst och våldsamt äktenskap får Mariam sällskap i sin olycka av den unga Laila- Hustru nummer två som tvingas glömma sin kärlek till grannpojken efter att ha förlorat sina föräldrar i ett bombdåd. Medan de båda kvinnorna uthärdar det ständiga upptrappande våldet, i hemmet såväl som på Kabuls gator, kommer de varandra allt närmre. Tusen strålande solar är en gripande berättelse om en oförsonlig tid, en osannolik vänskap och kärlek större än livet självt. Verkligen en läsvärd bok, och som sagt gripande. Det är en sån där bok som är svår att lägga ifrån sig, man vill bara veta vad som komma skall. 
Dotter önskas är en roman om mammor och döttrar, men också om pappor, och om kärlek som långtifrån är okomplicerad. Det är en bok om förlust, nyfikenhet och längtan. Längtan efter saker vi kanske aldrig kan få - men just därför så förtvivlat gärna vill ha.

Helena älskar sin son över allt annat men att se alla andra kvinnor med sina döttrar får Helena att längta efter en egen liten flicka. Helena blir gravid och hoppas självklart att det är en flicka denna gång. När Helenas mamma avlider hastigt, blir Helenas önskan om en dotter allt starkare. Att mista sin mamma när man själv just håller på att bli en, är kanske livets svåraste utmaning. Alla kvinnor vill nog ha en dotter, lika mycket som alla män vill ha en son.  
Alla döttrar har en mamma. Men alla mammor har inte nödvändigtvis en dotter.

Pojken som kallades Det: Ett barns kamp att överleva, berättar om den barnmisshandel som författaren(Dave Pelzer) utsattes för från fyra till tolv års ålder. Hans mor var psykiskt sjuk och alkoholiserad och plågade sin son på ett väldigt grymt vis. Han tvingas dricka frätande, skadande saker och får ansiktet nedtryckt i en blöja full med avföring. Han behandlas sämre än en hund och många gånger önskar han att han skulle få dö. Hans syskon blir behandlade med kärlek och respekt. Idag är Dave vuxen. Med beundransvärt mod lyckades han inte bara överleva sin fasansfulla barndom utan också skapa sig ett tryggt och meningsfullt liv. 

Flickan med de röda skorna, en verklighetsbaserad bok om lilla 3åriga Hannah som får diagnosen Cancer. ''När min dotter Hannah fick diagnosen cancer en månad innan hon skulle fylla tre krackelerade mitt liv. Jag började ifrågasätta allt vad jag tidigare hade trott på. Tidigare hade jag mätt mitt värde i hur uppskattad jag var av andra och sagt 'ja' till saker mest för att bli omtyckt och älskad. Jag hade kämpat för att upprätthålla en illusion av att mitt liv var perfekt och hållit undan det som egentligen var viktigt för mig. Hannahs diagnos fick mig att vakna.''

Skulle det inte vara för att jag läste både flickan med de röda skorna och pojken som kallades det i skolan, så skulle jag ha gråtit konstant. Tårarna bränner i ögonen hela tiden när man läser om de tragiska liven i båda böcker. Jag älskar verklighetsbaserade böcker men det smärtar ännu mera att läsa dom än andra böcker.

Inga kommentarer: