10 januari 2012

Saker som aldrig händer

''Jag måste bara kolla med Hanna först, så jag får se. Kanske.'' 
''Med Hanna?'' upprepade Erik förvånat. ''Varför då? Eller, jag menar, jaha. Gör det. Kolla med henne.''
 Det var den första häpna tonen och minen, och hur han sen ansträngde sig för att så snabbt som möjligt se alldeles normal ut igen. Det var det som fick Andreas att säga ''vadå?'' och Erik att svara ''Vadå vadå?'' tillbaka, men alldeles för ansträngt oskyldigt. Han såg på Erik, och han visste plötsligt vad som var svaret på ''vadå?'' Så där som man bland vet exakt vad som ska komma en eller två isande hemska sekunder innan det faktiskt sägs.

Andreas är ihop med Hanna sen ett år, och han tror att han känner henne. Samma med killarna i hans klass. Men Hanna, och även kompisarna, sviker Andreas, och han blir helt knäckt. Hur går man vidare? När ska det sluta kännas? Och vad gör man när saker som aldrig händer, faktiskt händer?

Helt okej bok, och rolig att det var från en killes perspektiv och hur förtvivlade dom också kan bli när någon sviker. Eller när alla sviker. Vanligtvis handlar ju såna här böcker om tjejer, men Johanna Lindbäck valde att skriva ur ett annat perspektiv istället. Och det gjorde så man fick lite andra perspektiv själv. På livet, och på hur andras känslor kan tänkas fungera.

Inga kommentarer: