04 juni 2012

Rabarberpaj.

Här kommer receptet på rabarberpajen jag bakade i fredags! Såklart på vaniljsåsen jag lagade med.
Receptet på havretäcket är från min faster, och vaniljsåsreceptet är från min HK-pärm från högstadiet.
Havretäcke.
100g margarin eller smör
1dl socker
3/4 dl vetemjöl
2dl havregryn
Gör såhär: Smält smöret i en kastrull, och rör i de torra ingredienserna.
Blanda i mera vetemjöl eller havregryn om du upplever smeten alldeles för lös.   
Tips! Det är godare med lite mer havregryn i!
Grädda i 200 grader, 15-20 minuter eller tills havretäcket har fått fin brun färg!

-Det här är recept på enkelsats, och då blir det inte så ''stort täcke.'' Jag lagar alltid dubbelsats eftersom det är godare med lite mera deg/havretäcke ovanpå det man gömt i botten på pajen :) Inte för att jag äter sånt här överhuvudtaget, men jag kommer ihåg de obligatoriska fredags-äppelsmulpajerna från när jag var liten och då var det alltid godare med mindre äppel och mer smet/deg och grädde! 
 Lite tips om man använder sig av receptet på havretäcket och vill ha en rabarberpaj är att sockra rabarbern och lägga dom i en skål en stund före du börjar med pajen. Tror det är ett bra tips i alla fall för ingen har sagt att pajen var för sur haha! Fortsättningsvis är det extra bra att laga dubbelsats av havretäcket om man lagar rabarberpaj eftersom balansen mellan det söta i täcket och det syrliga i rabarbern då blir mera jämt.  
Inga knasiga grimaser när man äter rabarberpaj då!

Enkel vaniljsås på Vives vis.
2 äggulor
1msk socker
2tsk potatismjöl(4tsk om man inte har grädde i.)
(1dl grädde)
3dl mjölk(4dl om man inte har grädde i.)
Vaniljsocker efter behag.

Gör såhär: Blanda äggulor, socker, potatismjöl och mjölk i en rostfri kastrull. Sjud på svag värme under ständig vispning tills såsen tjocknar.
Såsen får inte koka, då skär den sig. Låt såsen kallna och rör i den då och då. Smaksätt med vaniljsocker.

-Parenteserna i ingredienslistan är viktiga! Det blev så att jag lagade bara på mjölk eftersom vi inte hade nån grädde hemma(hade vi haft grädde skulle jag inte behövt laga vaniljsås.) Har man då ingen grädde i så tar man en extra dl mjölk istället. Och det är då det där med potatismjölet kommer in i bilden. Har man bara i 2tsk potatismjöl när man lagar bara på mjölk, kommer vaniljsåsen inte bli något annat än drickbar. Man har ju liksom ingen grädde som hjälper till att göra det hela tjockare då. Jag testade att lägga en till rågad tsk med potatismjöl men såsen var fortfarande lite för lös, men när jag hade i en till rågad tsk pot.mjöl så blev det bra! Det här är ju då ett stort OBS om man tänker ha i grädde. Petar man då dit 4 tsk potatismjöl på det så står du med en vaniljgröt istället. Kom ihåg det. Har du i grädde duger det bra med 2tsk pot.mjöl. Dock är du ju upp till dig om du vill ha en tjockare sås. Då får du väl påta dit fler teskedar av mjölet. Vill du ha den drickbar kan du ju skippa pot.mjölet helt och hållet. Då slipper man få klump i såsen också.

 Det var nog allt tror jag! Hade inte tänkt skriva så här långt men men...Hatten av för dig som orkade läsa! Och happy baking och smaklig måltid!

Inga kommentarer: