17 september 2013

EN SOCKERBAGARE: ÄPPELKAKA #1

Nu när hösten kommer mer och mer så tycker jag det passar bra att sysselsätta sig med bakning och diverse pyssel i köket :) Igår lagade jag en hel soppgryta äppelmos, och idag har jag lagat två sorters äppelkaka. Här kommer receptet på den första!


Ingredienser:
*Ca 5 små äpplen, eller 1 stort
*Socker & Kanel (till äpplena)
*7 dl vetemjöl
*2 dl strösocker
*3 tsk bakpulver
*75 g margarin
*4 dl kall mjölk
*50 g smält margarin


Ugn: 200 grader
Gör såhär:
Skala äpplena och dela i mindre bitar. Vänd i socker och kanel och låt stå en stund. Blanda vetemjöl, socker och bakpulver. Arbeta in margarinet till en grynig massa och rör ner mjölken. Täck en långpanna eller ugnsform med bakplåtspapper och häll i degen. Lägg i äppelbitarna och häll det smälta margarinet över. Grädda kakan 25-30 minuter. Skär den i bitar när den svalnat lite. Servera med vaniljsås, glass eller en klick grädde!

Jag lagade den här kakan i ugnsform eftersom jag tycker det brukar bli så platta och tunna kakor i långpanna. Tiden i ugnen blir ju dock lite längre när man lagar i ugnsform eftersom det blir tjockare. 20-25 minuter står det i receptet men som synes skrev jag 25-30 eftersom den behöver mer tid i ugnsform. Jag hade den ca 30 min, kanske lite mera.

Har lagat den här kakan med päron förut och då fick den massa godkänt av familjen! Så det kan rekommenderas om man inte vill hålla sig till det klassiska :)

Inga kommentarer: