01 december 2013

FLICKAN FRÅN OVAN/THE LOVELY BONES

Susie Salmon är fjorton år gammal då hon blir våldtagen och mördad på väg hem från skolan. Hennes granne lurar henne till sit gömställe under marken, ett dödens rum. Hon är hans senaste offer. 
 Från sin utsiktsplats i himlen följer hon med medkänsla och växande insikt livet på jorden. Hon kämpar med att acceptera sin död, samtidigt som hon fortfarande klänger sig fast vid de levandes värld. Under många år följer hon mördarens förehavande och polisens arbete, liksom sin familjs sorgearbete och vindlande öde. Tills den dag hennes önskningar ser ut att gå i uppfyllelse.

Den var lite speciell den här boken. Bra till och från, hoppig ibland, klurig på nått sätt, och ibland fick man inte riktigt grepp om en del saker. Såg filmen för flera år sen och den var det lite lika med, vad jag kommer ihåg. Kanske måste se den igen nu när jag läst boken. 
 Det här är i alla fall en lite annorlunda läsupplevelse då man får se allt ur en liten annan synvinkel. Tycker i alla fall om hur författaren, Alice Sebold, beskriver himlen och livet efter döden. Och hur de döda tittar ner på oss och vakar över oss. Följer med oss tills vi möts där uppe igen.

Boken får 5½ solar av 10.

Inga kommentarer: